Om jag inte tidigare var trött så blir jag. På hädanefter kallade Stygg Hansa. Efter ett samtal med dom igår som tog musten ur mig fullkomligt så la jag mig ner och tvärsomnade på köksgolvet. 

Min sjukdom började 2009. Jag tog bort ett födelsemärke som innehöll malignt melanom. Då blev det en operation/bröstlyft eftersom dom tog bort ca 6x15 cm på ryggen, drog ihop huden och sydde igen. Dom tog även bort lymfkörtlar i högra armhålan som tyvärr var smittade, 2 operationer. Friskförklarad efter 5 år. Fick en händelseförsäkring från Stygg Hans på ca 35.000. Ingen inom vården förklarade för mig hur farlig denna cancer var. 

Nu är jag i kontakt med Stygg Hansa igen. Tyvärr. När jag 5 månader efter att jag blev friskförklarad hittade ett gäng knölar i min armhåla, önskade jag av hela mitt hjärta att det var bröstcancer. Bröstcancer går oftast att bota. Spridd malignt melanom, går inte att bota. Det var malignt melanom. En stor knöl i armhålan samt massor av metastaser i lungorna. Jag ringde försäkringsbolaget eftersom det i min försäkring ingår "krishjälp", alltså 10 ggr hos psykolog. Jag behövde det. Killen på försäkringsbolaget upplyste mig om att NEJ, det gäller inte dig??? Ähhhh, nehej, och varför då? Jo, därför att du tidigare har haft denna sjukdom. Men ursäkta mig, jag använde mig inte utav den hjälpen då. Han upplyste mig om att den enda hjälpen jag är berättigad till i min försäkring som jag årligen betalar multum för är om jag blir kvar på sjukhuset över en natt, eller när jag avlider, då löser det ut en livförsäkring. Vid det laget tuggade jag fradga av ilska. En mer otrevlig person har jag nog aldrig träffat på tidigare. Ett par dagar senare återkom han och upplyste om att dom gjorde ett undantag, jag skulle få mina 10 ggr hos psykolog. Han ansåg nog att jag borde vara väldigt tacksam. Det var jag inte.

Sedan dess har jag varit tvungen att kontakta dom ett par gånger till, och jag har aldrig stött på en person som varit trevlig mot mig. Undrar om det är ett krav för att få jobb där, att vara så otrevlig som möjligt, då orkar inte kunden bråka. 

För ett par veckor sedan var jag tvungen att kontakta dom igen. För i försäkringen står tydligt att jag har rätt till 1.000:-/månad i ett år när jag har varit sjukskriven i 365 dagar. Dom hade jag inte sett skymten till. Därutöver finns en annan del i försäkringen som vid detta laget helt stämmer in på mig. Dom skulle återkomma.

Så i förra veckan kom ett brev där det stod så mycket tokigheter så jag undrade om det verkligen var mina journaler dom hade läst. Där stod att jag fått 3 månaders cystotikabehandling mm, mm. Jag skulle få mina 1.000 i månaden men inte den andra ersättningen.

I måndags ringde jag och fick för första gången prata med en trevlig person. My. Jag började med att fråga henne vem som hade läst min journal och gjort dessa bedömningar? Var det en vanlig läkare, en onkolog eller en onkolog som var specialist på malignt melanom? Svaret blev hör och häpna, en handläggare. Inte ens en läkare utan en handläggare? En handläggare har definitivt inte den medicinska kompetensen gällande denna ovanliga cancersjukdom, det är knappt en onkolog har. Min haka slog i bordet så det small. Då förstod jag alla tokigheter i brevet. 

Jag talade om för My att jag tänker skicka ett mail med alla dessa frågor jag har, för jag vill ha dom på pränt eftersom jag tänker gå vidare med detta. Om inte jag har rätt till denna ersättning, då har ingen det, då är det bara en tjusig rad i försäkringspappret. My sa då till mig att dom alltid försöker betala ut ersättningar till sina kunder, eftersom dom är måna om kunderna. Jag kan tyvärr inte hålla med. Jag har bara råkat ut för tvärtom, och känner mig bara besviken på mitt försäkringsbolag, så pass att jag i dagsläget aldrig skulle rekommendera någon att teckna sjuk- och olycksfallförsäkring hos Stygg Hansa.

Idag har jag skrivit ett brev till min handläggare, vilket jag förmodar är den handläggaren som gått igenom min journal och inte förstått vad som står i den och dessutom inte har en blekaste aning om vad spridd malignt melanom är. 

I mailet har jag skickat med en del länkar som jag hoppas hon läser för att få förståelse för vad jag råkat ut för.

Tex så står det på Socialstyrelsens hemsida kriterierna för allvarlig sjukdom. Därunder hamnar jag. Det betyder dels att jag får behålla min sjukpenning på normalnivå för alltid, jag kommer inte att behöva bli sjukpensionär. Dessutom är det oskäligt att tvinga mig till att pröva annat arbete om jag inte skulle kunna återgå till mitt arbete. 

Jag har också försökt förklara vad spridd malignt melanom är. Det är inte som att få bröstcancer, bli opererad, få strålning och sedan kanske vara frisk. Jag fick uppfattningen av att hon trodde det. Min malignt går INTE att operera. Min malignt går inte att stråla bort. Min malignt går inte att ta bort med cellgifter. Min malignt går inte att bota. 

Det enda man kan göra med min malignt är att försöka bromsa den. Att försöka få cellerna att inte växa. Att försöka få cellerna att inte föröka sig. 

Det är vad vi gör just nu. När jag blir immun mot bromsmedicinen så övergår vi troligen till immunterapi istället. Då boostar vi mitt immunförsvar så att jag själv förhoppningsvis kan hejda mina celler. När det inte fungerar, eller om det inte alls fungerar för biverkningarna är grymma, ja då finns det ännu en behandling på gång. Men den släpps inte förren tidigast i september. Dom håller på att förhandla om priset på den medicinen. 

Jag skickar även iväg min broschyr där det står om min medicin och alla dess biverkningar. Sen är det bara att hoppas hon förstår.

I mitt mail upplyser jag även min handläggare om att får jag återigen avslag, då tänker jag gå vidare med detta. Jag tänker överklaga. Jag har denna blogg som har otroligt många läsare och så finns media. Media skriver väldigt mycket om denna sjukdom nu för tiden. Det har varit mycket på tv, drabbade personer har varit med både i debatt och andra program, dels om hur illa behandlade dom har blivit av sjukvården och dels ang medicin dom inte fått pga priset, fast den finns. Så jag vet efter kontakt med en vän att dom gärna tar tag i den här biten också. Hur försäkringsbolagen agerar. Men jag har förbjudit personen att skriva något om detta innan jag ser vart det barkar vägen.

Men en sak vet jag. Det är nu jag behöver dom pengarna, det är nu jag skulle behöva åka iväg på en rehabiliteringsvecka med Cancerfonden eller annan cancerförening, det är nu jag behöver en ny ljuvlig säng som kan vårda min onda lekamen, det är nu jag skulle vilja göra något med min familj. Nu medan kroppen orkar!

För tillfället går jag runt med mobilen i handen. OM Andreas ringer när han får svar på min senaste röntgen. Annars får jag hålla mig tills på måndag då mitt nästa besök hos honom infaller. Under tiden knuffar jag bort den lille elake fan som sitter på min axel och tjatar.